Laatst gewijzigd: Vrijdag 22 Maart 2024 - 21:18
Categorie: Blog
Dordtse Elektronica Club PI4DEC
Wie Jeugddorp zegt, denkt over het algemeen aan de diverse scoutingverenigingen die op het terrein te vinden zijn. Een enkeling kent ook de hondentraining die er gevestigd is, maar dat op hetzelfde terrein ook de Dordtse Elektronica Club (afgekort, DEC) te vinden is? Dat weet haast niemand!
Bij de Dordtse Elektronica Club staat elektronica centraal, de vereniging bestaat uit een groep enthousiastelingen die zich bezighouden met zend- en luisteramateurs en elektronica hobbyisten. Of het nu gaat over projecten met Raspberry Pi, Arduino, ESP32, LORA, Radiografisch bestuurbare voertuigen of 3D Printing je komt bij DEC werkelijk van alles tegen.
Radioamateur ben je niet zomaar, vaak is hieraan een cursus verbonden, na afloop doe je een examen bij het CBR waarna je als je deze succesvol hebt afgerond jezelf bij de RDI kunt registeren als radioamateur. Gepaard met deze registratie mag je een callsign registreren waarmee je jezelf kunt identificeren.
- Radioverbindingen maken met andere zendamateurs over de gehele wereld
- Zenders, ontvangers, antennes en randapparatuur installeren en/of zelf bouwen
- Deelnemen aan wereldwijde wedstrijden, zgn. contests
- Digitale communicatietechnieken gebruiken, bijvoorbeeld LoRa
- Arduino en Raspberry Pi toepassingen
- Nieuwe technieken in radio’s toepassen, zgn. SDR – Software Defined Radio
- Propagatie (voortplanting en gedrag van radiogolven) onderzoeken
- Noodcommunicatie opzetten
- Enz. enz.
Geregeld vinden er wedstrijden plaats, ook wel contests genaamd, via de antennes die zich vaak op grote hoogte bevinden, kunnen radiozendamateurs verbindingen leggen over zeer lange afstanden.
Spraak (voice) maar ook digitale signalen (data) worden in de zenders omgezet en via radiogolven via de lucht (ether) verspreid. Afhankelijk van de gebruikte frequentie, vermogen en condities kunnen signalen grote afstanden overbruggen.
Dit maakt het maken van verbindingen op lange afstand, die dus afhankelijk zijn van allerlei factoren, stukken uitdagender, spannender en dus leuker, dan via het internet. Maar… wat nu als de techniek genaamd internet het niet ineens niet meer doet door een storing, aanval of nog erger… een ramp?
Radioamateurs kunnen dankzij geavanceerde zendontvangers zeer grote afstanden overbruggen via de ether (de lucht).
Dankzij de experimenten die radioamateurs verrichten worden vaak nieuwe technieken uitgevonden, getest of gebruikt. Zoals bijvoorbeeld het op dit moment in opmars zijnde Meshtastic dat door radioamateurs al veelvuldig wordt gebruikt en zelfs ook zijn weg weet te vinden bij niet radioamateurs.
Al voordat het internet bestond zoals wij deze vandaag de dag kennen, maakten radioamateurs digitale verbindingen over lange afstanden. Daarnaast worden radioamateurs betrokken bij het realiseren van verbindingen en contacten tijdens rampen (Dares). Zo waren amateurs ingeschakeld tijdens de watersnoodramp in Limburg, verzorgden amateurs de verbindingen na de aardbeving in Japan (Jan. 2024), datzelfde geldt ook voor de overstromingen in Honduras (Nov. 2023).
Maar ook bij andere zaken kom je amateurs geregeld tegen… Een succesverhaal… een 7-jarig meisje in Bangladesh die een medicijn moest hebben die niet verkrijgbaar was in haar thuisland maar dankzij een groep radioamateurs toch de beschikking kreeg over de betreffende medicijnen vanuit een ander land. Het hele verhaal kun je bekijken op het Youtube kanaal van Ham Radio 2.0.
Grote bestuurbare auto’s, zelfgebouwd of standaard maar uitgebouwd tot grote of juist sterke monsters. Monsters die bar weinig moeite hebben om het gras om te spitten. Het terrein rondom het clubgebouw leent zich er in ieder geval goed voor. En ook deze hobby vind je onder een handjevol leden van de Dordtse Elektronica Club.
Ideeën opdoen, ervaringen uitwisselen of zelfs veranderingen ter plekke aanbrengen. Het vet, de soldeertin en soldeerbouten staan klaar. En als je zelf niet weet hoe je moet solderen of bang bent de verkeerde contactjes aan elkaar te plakken, dan is er altijd wel iemand in de buurt die het je wilt leren of gewoon even een handje wilt helpen.
De Dordtse Elektronica Club heeft iedere week een dag waarop je (zelfs als niet lid) gezellig een kop koffie kunt komen drinken en babbelen, de interesses zijn ongelofelijk breed! Natuurlijk leuk als je lid wordt, maar met een verse bak koffie en een babbeltje kan en mag je gerust komen aftasten of de club ook iets voor jou is!
Bovenstaande is lang niet alles waarmee de Dordtse Elektronica Club zich bezighoudt, er is werkelijk van alles te beleven. Maar ben je nieuwsgierig geworden, loop gerust eens binnen.
Altijd al geïnteresseerd geweest in Elektronia of heb je altijd al eens een zendamateurlicentie willen behalen? Bij de Dordtse Elektronica Club worden ook cursussen gegeven!
Wanneer je hierover meer informatie wilt, kun je via de website meer informatie verkrijgen of aanmelden.
Ben je nou benieuwd naar wat radioamateurs doen, waarover ze het zoal hebben en eens wat conversaties willen beluisteren? In één van de masten van DEC hangt een antenne die speciaal is geplaatst voor de mensen die via internet willen meeluisteren wat er in de omgeving van Dordrecht via de ether besproken wordt. Je treft deze ontvanger aan op openwebrx.pi4dec.nl.
De hierboven getoonde videoafspeler bevat een playlist, andere video kiezen? Klik rechts bovenin de video (naast delen) op Playlist.
Wil je eens meeluisteren op de frequenties die voor lange afstanden worden gebruikt, ga dan eens naar websdr.ewi.utwente.nl. Via deze laatste link kan je overdag het beste luisteren tussen de frequentie 7000-7200 en 14000-15000. Wanneer het begint te schemeren zou je eens kunnen luisteren tussen 3500-3800.
Hoor je bijna niets? Kijk dan eens op de website van PI4DEC (www.pi4dec.nl) en kijk aan de rechterzijde van de website of en zo ja wanneer er een contest plaatsvinden en ga dan eens luisteren. Grote kans dat je dan vele stations zult horen in digitale maar ook in voice modi.
Wil je meer weten over Meshtastic, binnenkort volgt een artikel met informatie, tips & trucs? Op de Meshtastic pagina tref je meer informatie aan.
Wil je meer weten over de Dordtse Elektronica Club, kijk dan eens op www.pi4dec.nl.
Zoals ik elders in het artikel al vermeld heb, radioamateurs en luisteramateurs zijn niet meer weg te denken en zijn (ondanks dat velen er niet bij stilstaan) belangrijker dan ooit.
Een storing, aanval of ramp ... het zijn precies die momenten waarop een grote groep mensen zich vaak op de achtergrond, belangeloos inzetten om maar even iets te noemen.
Nu wist ik voor mijn bezoek aan de Dordtse Elektronica Club ten tijden van de PACC contest op 10 februari 2024 al aardig veel, maar na het zien over wat voor afstanden zoal gesproken wordt, de gezelligheid etc. is één ding zeker. DEC verdient hiermee zekers een artikeltje zodat meer mensen kennis kunnen maken met deze fantastische club!
Terug